slen
Svetloba teme

Svetloba teme

Svetloba je nefizični dejavnik, ki v veliki meri soustvarja ambient prostora – notranjega in zunanjega. Slednja se razlikujeta že v sami opredelitvi in umestitvi ter sta si kontrastna.

« Nazaj

Notranji prostor je umeščen v zaprto zgradbo ali strukturo, odprti prostor pa se med volumni grajenega pojavlja kot negativ, ki ima navadno povezovalno vlogo ali je celo nima. Zavedajoč se omenjenih kvalitet, ima neopredeljena zunanjost v primerjavi z interierjem velik potencial, ki ponuja možnost za popolnoma drugačne, nove in kontrastne svetlobne rešitve.

Osredotočimo se na oblikovanje svetlobe zunanjih ambientov.

S premišljeno osvetlitvijo zunanjih prostorov in površin ne zagotovimo zgolj primerne vidljivosti v nočnem času. Poskrbimo tudi za občutek varnosti, navidezno povezujemo elemente grajenega in naravnega, nadgrajujemo urbanistično zasnovo in arhitekturno opredelitev, snujemo svetlobne poti, poudarjamo vozlišča, narekujemo dinamiko, definiramo površine in s kompozicijami virov svetlobe ustvarjamo ritme. S svetlobnimi rešitvami v nočnem okolju nastane vse to, kar se v dnevni svetlobi razblini. Pojavi se nov, drugačen in hkrati skrivnosten, a igriv svet, ki se mu prevečkrat umikamo ali nanj pozabimo. S projektiranjem javne razsvetljave in kreativnim oblikovanjem nočnih ambientov prispevamo k uporabnosti javnih in zasebnih površin ter potencialnim uporabnikom razširimo življenjski prostor, ki mu morda celo spremenimo namembnost in zagotovimo večnamenskost v kontekstu trajnostnega razvoja prostora.

Eva Vojska