slen
Vila Fatur

Cena znanja

Zakaj delam, za koga in kako? Ker je to moje poslanstvo, znanje in strast. Za ljudi. Previdno, dosledno, samozavestno in najpomembneje, s srcem.

« Nazaj

Moj poseg v bivalno okolje uporabnika je zelo velik. Zato je osebni stik tisti kateremu vedno rada namenim svoj čas. Informacije, o tem, kako uporabniki živjo, uporabljajo svoje prostore, kaj jim je pomembno, česa jih je strah, so ključne pri našem delu. Lahko imamo dva ista prostora, a ju za dva različna uporabnika oblikujem popolnoma drugače.

Stisk roke po uvodnem sestanku, iskren nasmeh in prisrčen hvala, potrdijo zaupanje, ki se ustvari med oblikovalcem in uporabnikom. Ni dovolj le želja delati dobro, potreben je trud, prepričanost, korektnost in najpomembneje: empatija in intuicija. Ko uporabnika začutim, sem na pol poti k rešitvi. So sestanki, na katerih se tako od srca nasmejimo, da pozabimo na čas. So srečanja, na katerih se ogromno naučim tudi sama, iz njih črpam in dopolnjujem znanje svojih izkušenj. Ljudje smo enostavna bitja, ko gre za osnovne potrebe, a neverjetno kompleksna, ko gre za želje posameznika, ki kreirajo, omogočajo in navdihujejo njihovo zgodbo.

Proces je tisti, ki zaupanje in odnos še poglobi in ustvari temelj rezultata. Ko v sodelovanju z interieristi, arhitekti, projekt nastaja, raste; ko eno dopolnjuje, spreminja in prilagaja drugo, vem, da sem na pravi poti. Ko je koncept v celoti nastavljen, projektni del zaključen, svetila naročena, sledi faza katera je nujna za uspešen projekt in obojestransko zadovoljstvo. Le prodaja svetil, brez svetovanja in podpore uporabniku, bi me definirala kot prodajalko. A sem veliko več. Vsi nasveti, podpora izvajalcem s pravimi informacijami, poprodajni stik z uporabnikom in stroko, servis in vse ostalo, kar si kupec- uporabnik zasluži, je ključno. To je tisto, kar nam omogoča dolgoročno zadovoljstvo uporabnika. Ko je projekt izveden, sem radovedna. Mnogokrat v procesu ni časa vse filozofije, ki se skriva v ozadju, deliti z uporabnikom. Mi le opravimo svoje delo, uporabljeno znanje, pa ostane neubesedeno. A nezavedno vpliva in osreči. To so vsekakor razlogi, zakaj načrtovanje svetlobe, ne more biti samoumevno.

Velikokrat se vprašam, ali obstaja mogočnejši občutek od tega, da nekomu omogočimo lepše življenje? Ta občutek je vsekakor tisti, ki nas nahrani, osrečuje in vzpodbuja za vse novo kar prihaja. 

Janja Štibernik